Tilos kéményseprő engedély nélkül használni az égéstermék-elvezetőt

A kéményseprő-ipari nyilatkozat nélkül használt égéstermék-elvezetők azon túl, hogy életveszélyesek, felvethetik mind a tulajdonos, mind a kivitelező jogi felelősségét egy baleset vagy tragédia esetén.

A 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet 7. § (1) bekezdése szerint az égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatos műszaki vizsgálatok megrendelése az adott ingatlan tényleges használójának, ennek hiányában vagy ha a használó személye nem állapítható meg, az ingatlan tulajdonosának a kötelezettsége.

A műszaki vizsgálat nélkül vagy a műszaki vizsgálat során megállapított, nem megfelelő minősítés ellenére működtetett égéstermék-elvezető használata tilos és életveszélyes!

A használatra való alkalmasságot igazoló kéményseprő-ipari nyilatkozat hiányában működtetett égéstermék-elvezető használatából bekövetkező haláleset, más tragédia vagy egészségkárosodás a tulajdonos büntetőjogi felelősségét vonhatja maga után!

Gázipari és kéményseprő-ipari kivitelezők esetében a tüzelőberendezés telepítése, beüzemelése, cseréje, illetve az égéstermék-elvezető építése, átalakítása, felújítása, használaton kívül helyezése kéményseprő-ipari műszaki vizsgálat hiányában kimerítheti a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés fogalmát!

Égéstermék-elvezető fogalma: az épített kémény, az épített vagy szerelt, héjból vagy héjakból álló szerkezet, amely egy vagy több járatot képez, és a tüzelőberendezésben keletkezett égésterméket a tüzelőberendezés égéstermék kiléptetésre szolgáló kivezetésétől a szabadba vezetheti. (2015. évi CCXI. törvény 1. § 1.)