Idén eddig háromszázezer ingatlant ellenőriztek a fővárosi kéményseprők

Budapesten 2018-ban is az országos átlag feletti a sikeres kéményellenőrzések aránya: tízből kilenc lakásban eredményesen végezték el az ellenőrzést a kéményseprők. A fővárosi kéményállomány töredékénél kellett közvetlen életveszélyt megállapítani, ugyanakkor közel 30.000 kémény felújításra, átalakításra szorul.

Az idei év első kilenc hónapjában 300.000 fővárosi ingatlan ellenőrzése történt meg, amely az idénre tervezett összes ellenőrzés háromnegyede, azaz a budapesti ingatlanok kéményellenőrzése ütemezett zajlik. 2018-tól a magántulajdonú és magánhasználatú egylakásos ingatlanok (családi házak) számára önkéntes, míg társasházak esetében továbbra is kötelező a kéményellenőrzés igénybevétele. Az önkéntesség ellenére a fővárosi családi házak 85%-a igénybe vette a rendszeres ellenőrzést. Ez a sikeres ellenőrzési arány jóval az országos átlag feletti.

Az ellenőrzések során a budapesti kéményseprők 1.242 esetben (ellenőrzött kémények 0,2%-a) hívták fel az ingatlantulajdonosok figyelmét közvetlen életveszélyes helyzetre. Az egymilliós fővárosi égéstermék-elvezető közül jelenleg 28.000 olyan szabálytalan kémény van, amely felújítása, átalakítása időszerű. A kémények felújítását, átalakítását, illetve új kémények kialakítását követően műszaki vizsgálatot kell rendelni, amely hiányában a kémény nem használható. Idén szeptember végéig több, mint 15.000 ilyen műszaki vizsgálatot végeztek el a fővárosi kéményseprők.

2019-től a fővárosi ingatlantulajdonosok és -használók áttérhetnek az elektronikus kapcsolattartásra, azaz igény esetén az ellenőrzési időpontra vonatkozó értesítést, az ellenőrzés elvégzését igazoló tanúsítványt, az esetlegesen kapcsolódó számlát is elektronikusan kapják meg. Emellett személyes online felületen minden kéménnyel kapcsolatos ügyintézés elérhető lesz.

A sikeres kéményellenőrzés mellett a fűtési rendszer használatában rejlő kockázatok minimalizálásához javasolt évente elvégeztetni a tüzelőberendezések karbantartását, fokozott záródású nyílászárók esetén gondoskodni kell a megfelelő levegő-utánpótlásról, illetve a mesterséges elszívást okozó háztartási eszközök (páraelszívó, szagelszívó stb.) esetében gondoskodni kell, hogy ezek a tüzelőberendezéssel egyidejűleg ne működhessenek.