Az adatok alátámasztják az új feladatok szükségességét

A 2014-es fővárosi statisztikák egyértelműen bebizonyítják, hogy a 2015-től bevezetett új kéményseprő-ipari feladatoknak kiemelt szerepe van a szén-monoxid mérgezések megelőzésében.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai szerint 2014-ben 122 CO-mérgezéses eset történt Budapesten. A mérgezés kiváltó okának vizsgálata egyértelművé tette, hogy a balesetek elsődleges forrás maga a gáztüzelő berendezés, másodlagos forrása pedig az elégtelen levegő-utánpótlás. A kéményből fakadó problémák mindössze a teljes esetszám 7%-át adták.

A kiváltó okok között az első helyen a tüzelőberendezés karbantartásának hiánya és a fokozott légzárású nyílászárók miatti légutánpótlás hiány áll. Éppen ezen esetleges problémák feltárását biztosítja azon az új feladatok ellátása, melyeket 2015. január 1-jétől végeznek a kéményseprők az eddigi szolgáltatáson felül (feladatokról részletesen itt olvashat). Társaságunk évek óta jelzi, hogy milyen fontos a megfelelő levegő-utánpótlás a tüzelőberendezés és a kémény biztonságos használatához, valamint a fokozott terhelésnek kitett gázkészülékek rendszeres karbantartása. Kérjük, a fűtési szezon közeledtével tegyenek meg minden családjuk és környezetükben élők biztonsága érdekében: gondoskodjanak a megfelelő levegő-utánpótlás biztosításáról, illetve ellenőriztessék gázkészülék szerelő szakemberrel tüzelőberendezéseiket.