A Fővárosban a leghatékonyabb a kéményellenőrzés

Budapesten 2017-ben is minden tervezett kéményellenőrzés elvégzésre kerül. Idén a fővárosi kéményseprők 1.200 esetben tártak fel életveszélyes helyzetet. A kötelező kéményellenőrzés megszüntetése jelentősen csökkentené a jelenlegi biztonsági szintet.

Jóval az országos átlag feletti a fővárosi kéményellenőrzések sikeressége. A FŐKÉTÜSZ Kft. idén is elvégzi a kötelező kéményellenőrzést minden ellenőrzésre kötelezett ingatlanban. Csak azok a háztartások maradnak ellenőrzés nélkül, melyek a két meghirdetett időpontban sem tették lehetővé az ellenőrzés elvégzését, és azt pótlólag sem rendelték meg. Az idei ellenőrzések során a fővárosi kéményseprők 1.200 esetben hívták fel az ingatlantulajdonosok figyelmét életveszélyes helyzetre. Az év első kilenc hónapjában 13.500 kéményseprő-ipari nyilatkozat került kiadásra a fűtési rendszer felújítása, vagy új beruházás kapcsán. A szolgáltatás hatékonyságát a megfelelő munkaszervezés és a kényelmi szolgáltatások (e-mail és SMS értesítés az ellenőrzésről) segítik. Az online, ügyfélbarát szolgáltatások igénybevételére már közel 100.000 fővárosi címet regisztráltak be az ügyfelek.

A sikeres kéményellenőrzés mellett a fűtési rendszer használatában rejlő kockázatok minimalizálásához javasolt évente elvégeztetni a tüzelőberendezések karbantartását, fokozott záródású nyílászárók esetén gondoskodni kell a megfelelő levegő-utánpótlásról, illetve a mesterséges elszívást okozó háztartási eszközök (páraelszívó, szagelszívó stb.) esetében gondoskodni kell, hogy ezek a tüzelőberendezéssel egyidejűleg ne működhessenek.

Az országgyűléshez benyújtott törvénymódosítási javaslat megszüntetné az automatikusan járó ingyenes kéményellenőrzést a családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok esetében. A módosítással Budapesten legalább 140.000 háztartásban csökkenne radikálisan a biztonsági szint. A Főváros elutasítja a törvénymódosítást, mivel megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkezik a feladat ellátására.

A szolgáltatás kényelmesebb igénybevétele érdekében javasoljuk a fővárosban évek óta sikeres, ingyenes ügyfélbarát megoldások törvénybe foglalását:

  • az egész napossal szembeni négyórás ellenőrzési intervallum,
  • az ellenőrzésre vonatkozó ingyenes SMS és e-mail értesítés,
  • naponta frissülő ellenőrzési időpontok online elérhetősége.