A Főváros elutasítja a kémények biztonsági szintjének csökkentését

Az országgyűléshez benyújtott törvénymódosítás megszüntetné a kötelező kéményel-lenőrzést a családi házak esetében. A tervezett változtatás családok százezreitől veszi el az eddig járó, kérés nélküli kéményellenőrzést.

A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény módosítójavaslata szerint a magántulajdonú családi házakban lakók nem jutnának automatikusan az ingyenes kéményellenőrzéshez. Budapesten 140.000 háztartás esetében csökkenne radikálisan a biztonsági szint. Európai példák bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol nincs kötelező kéményellenőrzés, közel tízszerese a szén-monoxid mérgezéses halálesetek száma a hazainak.

Budapesten évek óta 90% felett van a sikeres kéményellenőrzések aránya. Jelenleg a kéményseprő köteles kétszer, előre meghirdetett időpontokban megjelenni az érintett ingatlannál. Amennyiben egyik időpont sem felel meg a tulajdonosnak, lehetősége van egyeztetett időpontban megrendelni az ellenőrzést. A FŐKÉTÜSZ 2017-es reprezentatív kutatása alapján kijelenthető, hogy a fővárosiak 92%-a szükségesnek tartja a rendszeres ellenőrzést a jelenlegi szabályok mellett. A törvénymódosítási javaslat indoklása, miszerint a kéményellenőrzési kötelezettség „az ingatlanhasználónak adminisztrációs és időbeli terhet jelent”, a főváros esetében nem áll fenn.

A javaslat nem az ügyfelek, hanem a kéményseprők terheit csökkenti azzal, hogy nem kell kétszer megkísérelniük az ellenőrzést. A fővárosi kéményseprők nem kérik a terheik csökkentését, mert az emberéletek kockáztatását jelentené. A fentiek alapján a Főváros elutasítja a törvénymódosítást, mivel megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkezik a feladat ellátására.

A szolgáltatás kényelmesebb igénybevétele érdekében javasoljuk a fővárosban évek óta sikeres, ingyenes ügyfélbarát megoldások törvénybe foglalását:

  • az egész napossal szembeni négyórás ellenőrzési intervallum,
  • az ellenőrzésre vonatkozó ingyenes SMS és e-mail értesítés,
  • naponta frissülő ellenőrzési időpontok online elérhetősége.