2016-tól CO-riasztók értékesítésével bővül az életvédelmi szolgáltatások köre

Továbbra is magas a sikeres kéményellenőrzések aránya a fővárosban. A gyilkos gáz okozta mérgezéses balesetek elkerülése érdekében a FŐKÉTÜSZ 2016-től megkezdi világszínvonalú szén-monoxid riasztók értékesítését.

A 2015-ben meghirdetett fővárosi kéményellenőrzések döntő többségében sikerült elvégezni a közszolgáltatást: a budapesti lakások 87,5%-ban sikerült a kéményseprőknek bejutni, és elvégezni az éves ellenőrzést ezzel is jelentősen csökkentve a szén-monoxid mérgezések kockázatát. A sikeres ellenőrzések számának növelése érdekében a www.kemenysepro.hu oldalon regisztráló ügyfelek ingyenes e-mail és SMS értesítést kérhetnek az ellenőrzés első időpontjáról, ezzel is megkönnyítve az ahhoz való alkalmazkodást. Az idei évben 2.000 ingatlan esetében talált a FŐKÉTÜSZ Kft. életveszélyes kéményeket, melyek a hiba elhárításáig nem használhatók. A kondenzációs kazánokra történő átállás miatt – tekintettel arra, hogy a készülékcseréhez minden esetben kéményseprő-ipari hozzájárulás kell – nőtt a Társaság által kiadott kéményseprő-ipari nyilatkozatok száma, mely idén már meghaladta a 13.500 db-ot.

A 2014-es fővárosi statisztikák egyértelműen bebizonyítják, hogy a 2015-től bevezetett új kéményseprő-ipari feladatoknak (levegő-utánpótlás ellenőrzése; gázkészülék műszaki felülvizsgálata meglétének ellenőrzése; égéstermék összetételének mérése) kiemelt szerepük van a szén-monoxid mérgezések megelőzésében. Tavaly a balesetek 54%-ban a tüzelőberendezés problémájára voltak visszavezethető (karbantartatlan vagy meghibásodott készülék), 39%-ban pedig a megfelelő levegő-utánpótlás hiánya állt a mérges gáz visszaáramlásának hátterében (fokozott légzárású nyílászárók, konyhai elszívók és fürdőszobai ventillátorok gázkészülékkel történő együttes használata). A probléma kiváltó oka mindössze 7%-ban volt a kémény rendellenes működése.

Az élet- és vagyonvédelmi szolgáltatások bővítése érdekében 2016-tól a Társaság megkezdi a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által minősített szén-monoxid érzékelők értékesítését és felszerelését fővárosi ügyfelei számára. A 7 év élettartamú, világszínvonalú készülékeket a kéményseprő egyedi rendelés esetén kiszállási és szerelési költség nélkül szállítja ki a megrendelőhöz az éves ellenőrzés alkalmával, de kiszállási díj mellett lehetőség lesz a megrendelés kéményellenőrzésen kívüli teljesítésére is.